03.05.2018

Vinnande ledarskap

Framgångsrika ledare möter morgondagens ledare

PEAB i Luleå bjöd in Luleå Hockeys huvudtränare Thomas ”Bulan” Berglund och Lagkaptenen Niklas Olausson till en träff med eleverna på fjärde året på Teknikprogrammet (TE4). Temat för träffen var vinnande ledarskap.
Vad kan vi lära oss om ledarskap från idrottsvärlden? Hur bygger man det vinnande laget?
Det berättade Luleå hockeys ledare för studenter som går teknikprogrammet på gymnasiet i Luleå. Vad är då det viktigaste?

 

Det finns många likheter mellan att driva ett elitlag i ishockey och att driva ett företag. Att utveckla alla enskilda individer så att det blir sitt bästa jag och kan bidra till att man blir det vinnande laget.

 

 

 

Hur blir man då ett vinnande lag?

 

Thomas Berglund och Niklas Olausson förmedlade några avgörande faktorer för att nå framgång

Tydlig och gemensam målbild – uttalade förväntningar och krav på leverans. Men också rätt förutsättningar för att kunna göra det. Men hur bra laget blir hänger till sist på varje individs attityd och inställning till det vi är satta att göra. Ishockey är ett lagspel vars framgång hänger på detta, men det gäller givetvis även i arbetslivet till exempel när man ska bygga en bra bro. Thomas som är huvudtränare  avslutar med – För att nå framgång krävs följande huvudingredienser:

  • Strategi  – Vi vill
  • Yrkesskicklighet – Vi kan
  • Arbetsmoral – Vi ska

“Att vi kan locka unga och begåvade människor till branschen är mycket viktigt för att säkerställa framtida rekryteringar av kompetent personal. Att vi kan vara med och påverka att ungdomar får möjlighet till en bra utbildning är jag mycket stolt över och jag är mycket glad när jag ser att nästan hälften av eleverna är tjejer. Det är jättekul och ser mycket bra ut inför framtiden” , säger Dennis Szymasko, personalsamordnare hos PEAB i Luleå

Kort fakta om 4:e året

Peab Anläggning i Norrbotten har tillsammans med ett antal företag och organisationer under BI´s Sveriges Byggindustriers ledning varit engagerade sedan fem år tillbaka i det som varit ett projekt mellan gymnasieskolan och Byggbranschen för att återuppliva det fjärde året på den tekniska utbildningen som gymnasiet erbjuder. Efter ansökan hos skolverket och ett gemensamt arbete med studieplan, praktik med mera startade utbildningen hösten 2016. Studieåret 16/17 var det första och nu går årskurs 2. Efter examen väntar arbete hos Entreprenörer, konsulter eller beställare, eller vidare studier.