31.08.2016
TE4 har rullat igång
Den första årskullen TE4 har rullat igång verksamheten i Kvarteret Örnen i Luleå Gymnasieby. 14 högt motiverade elever har klivit på i augusti och kan se fram emot en spännande utbildning där målsättningen är att ge eleverna en helhetsbild av byggbranschen och byggprocessens alla beståndsdelar.
Anna Nilsson, som är rektor för Teknikcollege berättar att TE4 är ett resultat av långsiktigt arbete och intensiv samverkan med näringslivet. Det första steget mot den här utbildningsnivån togs redan 2006 då man klarade alla 10 kriteriekrav för certifiering som Teknikcollege. Sedan hösten 2011 ingår teknikprogrammet och industriella programmet i Luleå i Teknikcollege. TE4-utbildningen har utformats i nära samarbete med partners från byggbranschen. Skanska, PEAB, MAF, Svergies Byggindustrier, NCC, HÖ Allbygg AB, Luleå kommun, Sweco, Berggren & Bergman, Trafikverket och WSP är exempel på samarbetspartners.
”Vår ambition är att förbereda eleverna för alla delar av byggprocessen. En viktig del av utbildningen är praktikperioderna där de får känna på beställarledet, projektering, produktion och förvaltning. Tack vare nära samverkan med branschföretagen kan vi identifiera deras behov och anpassa delar av utbildningen för att möta näringslivets kompetensbehov.”, säger Anna Nilsson.
Lärarlaget på TE4 består av Ulf Robertsson, Ansvarig lärare och mentor, Jonas Engman, processledare och samordnare samt Malin Wiklund, lärare.
Ulf har lång erfarenhet från byggbranschen och har arbetat i projekteringsledet som konsult på NAB, byggledare och förvaltare på HSB, fastighetschef och inköpschef på Banverket produktion (sedermera Infranord) samt som fastighetschef på Gällivare Kommun.
” Det känns riktigt spännande att få ta sig an den här uppgiften och forma utbildningen tillsammans med erfarna pedagoger som Jonas och Malin. Vi har ett bra lag och ett gäng med motiverade elever, så vi har alla förutsättningar för att göra ett gott arbete”, säger Ulf
Markus Hemphälä Fägnell är en av eleverna. Markus gick ut 3-årig samhällsbyggnad i våras ser en yrkeskarriär i byggbranschen framför sig. ”Det är en spännande bransch, men jag är lite osäker på vilken inriktning jag ska satsa på i framtiden. Just nu lutar det åt arkitektur och husbyggnad, men vi får se efter det här året vartåt det lutar. Det ska bli spännande att komma ut på praktik och känna på lite olika roller i branschen. Utbildningen är både yrkes- och utbildningsförberedande och det var avgörande för mitt val.”