25.05.2022

Den sjunde upplagan av TE4 tar examen

TE4 är ett samarbete mellan skolväsendet, Teknikcollege och Byggföretagen för att erbjuda ingenjörsinriktade och teknikintresserade elever ett fjärde gymnasieår inriktat på samhällsbyggnad. Den 24 maj var det dags för den sjunde raka TE4-klassen att ta examen på ett nu mer klassiskt vis.

Examensfirandet startade klockan 11:00 uppe i Byggföretagens och Norrbottens Byggmästareförenings lokaler i det anrika kvarteret Hackspetten där det bjöds på dryck och tilltugg.

Vidare övergick dagen till Sessionssalen för både tacktal, diplomutdelning och samtal kring branschens kompetensbehov. På plats fanns förutom elever, lärare och rektor även representanter från Byggföretagen i norr och deras styrgrupp. Dessa branschrepresentanter, som bland annat kom från Sweco, PEAB och Trafikverket, berättade om de gröna industrisatsningar som sker i norra Sverige och det skriande behovet av ytterligare spetskompetens.

– Eleverna som nu examineras har goda möjligheter att få vara med och påverka den gröna omställning som sker i vår region och i förlängningen i världen. Deras driv, engagemang och nyfunna kunskaper kommer vara en viktig spjutspets i den satsning som ännu bara är i sin linda, säger Erik Ranängen, Bransch- och föreningsansvarig för Byggföretagen i Norrbotten.

 

Innan det var dags för diplom- och stipendiumutdelning höll Jonas Engman, en av TE4:s lärare, ett tacktal till sina avgångselever. Precis som tidigare år visade det sig att de elever som valt att gå direkt ut i arbete har fått jobb. Många hos företagen som de genomfört sin praktik hos.

– Utbildningen har två praktikperioder där eleverna får chansen att vara på både entreprenör- och konsultsidan. I samråd med Byggföretagen formar vi utbildningsinnehållet i enlighet med vad som behövs, och när eleverna väl är ute på en arbetsplats får de se hur teorier omsätts i praktiken, förklarar Jonas.

 

Just praktiken är ett väldigt omtyckt inslag i utbildningen. Årets stipendemottagare Marcus Aspnér genomförde sin praktik på Berggren & Bergman samt a och d arkitektkontor.

– För mig var praktiken det bästa med utbildningen. Jag fick dels testa på att jobba med anläggning och avlopp och följa med platschefen i dennes vardag. På arkitektkontoret fick jag bland annat modellera upp hus och hjälpa till med att ta fram bygglovshandlingar, berättar Marcus.

 

Stipendiet som han tog emot finansieras av Norrbottens Byggmästareförening och går varje år till en elev som utmärkt sig särskilt med sina insatser. Marcus har visat på ingenjörsmässiga färdigheter, driv och engagemang samt en god samarbetsförmåga. Förutom ett inramat diplom får han även 10 000 kronor.

– Jag valde den här utbildningen för att snabbt kunna komma ut i arbetslivet. Nu på måndag börjar jag på Eltel där jag ska ta mig an rollen som junior fiberprojektör. Det ska bli väldigt roligt!

Dagen avrundades med en tvårätters lunch nere på Restaurang CG där det serverades Secreto Iberico till varmrätt och vaniljglass med karamell och hjortron som dessert. Innan alla skiljdes åt prisades även lärarna för sina insatser med blommor och choklad.

Vi ser redan nu fram emot nästa årskull!

Fakta

För att ansöka om att få delta i utbildningen behöver eleven ha godkänd examen från någon av det treåriga teknikprogrammets inriktningar och vara högst 22 år. Eleven får cirka 12 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) där hen får möta gymnasieingenjörens vardag och utmaningar.

Läs mer här!