12.08.2024
Luleås nya resecentrum – det blev årets uppdrag för ungdomarna i KIA-Sommarjobbsprojektet
KIA-Sommarjobbsprojekt är ett samarbete mellan Luleå tekniska universitet, Luleå kommun, Byggföretagen, Norconsult, Trafikverket och oss. Projektet ger ferieungdomar möjlighet att vara med i stadsplaneringen av Luleå stad och den samhällsomvandling vi står inför. Det är ungdomarna som är framtidens invånare och att få höra deras förslag på hur staden kan utvecklas och bli mer attraktiv är väldigt givande. I år handlade projektet om att ta fram förslag för Luleås nya resecentrum.
Det är 14:e gången som KIA-Sommarjobbsprojekt genomförs och i år var det åtta stycken gymnasieungdomar som deltog. Årets handledare för projektet var Markus Sturk, Linn Sundström och Linn Rydenstam som går utbildningarna civilingenjör arkitektur och civilingenjör hållbar energiteknik vid Luleå tekniska universitet.
Vi och Byggföretagen fick en dag med eleverna i början av deras ferieperiod då vi började med att berätta om bygg- och anläggningsbranschen och dess möjligheter samt allt som händer här uppe i Norrbotten. Vi tog även med dem på studiebesök på Kv. Biet som vårt medlemsföretag Nåiden är med och bygger. Det är ett stort projekt i tre etapper som innehåller bland annat kontor, restaurang, hotell och lägenheter. Där fick eleverna höra mer om hur ett stort projekt kan gå till och hur samverkan mellan beställare och entreprenör kan se ut. De fick även en rundvandring för att se projektets olika faser.
Syftet med dagen är att ge ferieungdomarna en inblick i branschen och hjälpa dem i deras uppdrag som i år handlade om att ta fram idéer för hur Luleås nya resecentrum kan se ut, platsen för resecentrumet är där Luleå tågstation står idag. Vi tillsammans med övriga samarbetspartners i KIA-projektet vill att ungdomarna ska vara med och skapa en attraktiv miljö som både nya och befintliga invånare och besökare ska vilja vistas i.
Under tre veckor (17 juni-5 juli) fick ferieungdomarna jobba fram sina idéer och göra besök hos oss som medverkar för att få tips och kunskap om vad som är viktigt att tänka på då man utvecklar nya områden. Ungdomarna avslutade sedan sitt sommarjobb med att presentera sina förslag, de var indelade i tre grupper med två-tre personer i vardera grupp.
Den första gruppen har som förslag att skapa en kombinerad buss- och järnvägsstation som ska vara trygg och inbjudande samt innehålla en viadukt för tågtrafiken. Här vill man skapa en yta som innehåller en botanisk trädgård, en scen och fotbollsplan samt även förvandla dagens stationshus till ett café för att få ett flöde av människor och en miljö som passar alla.
Den andra gruppen vill skapa en miljö i ett plan med ett stationshus som går över tågrälsen som ska bli en naturlig mötesplats och innehålla något för alla. Runt omkring huset ska det finnas aktivitetsområden, en strand på sommaren och en isbana på vintern samt ett nytt parkområde och förslagsvis ett museum för att skapa en inbjudande miljö året runt. Det ska vara en plats dit man ska vilja gå oavsett om man ska resa vidare eller inte och bli en naturlig del av Luleå centrum.
Den tredje gruppen har tagit inspiration från andra platser i Luleå där ungdomar vistas mest och kommit fram till att det nya resecentrumet behöver innehålla parkområde, shopping, strand, bostäder och aktivitetsytor. De har som förslag att sänka järnvägen och sätta den under marken i en tunnel för att reducera ljud och skapa mer yta för området. De vill ha en gemensam vänthall för både buss- och tågresenärer. De vill ha ett torg med fontän och pingisbord samt andra gemsamhetsytor och ett shoppingcenter i nära anslutning samt ett parkeringshus för bilisterna. De ser gärna ett nytt parkområde där minigolf och andra aktiviteter kan finnas samt naturligt solskydd av träden i parken. Ytan rymmer även ett museum som ska berätta om Luleås historia och längs vattnet ska en strand finnas. Det ska även finnas bostäder, en skola och ett nytt “Teknikens Hus” fast mer inriktat mot ungdomar.
Alla tre grupper konstaterade att dagens tågstation behöver en uppfräschning och att ytan har mycket potential.
Vi ser fram emot att se om någon av förslagen blir verklighet, kanske blir det en kombination av alla idéer? Åter igen var det väldigt intressant att höra ungdomarnas tankar och idéer på hur platsen kan omvandlas till en yta som lockar till umgänge – en stad behöver inte bara butiker utan det är en kombination av butiker, kultur, restauranger och grönområden som skapar attraktivitet och aktivitet.