21.06.2021

Stipendium till framtidens byggproduktionsledare

Under fredagen delade Byggföretagen och Norrbottens Byggmästareförening ut stipendium till en examinerande Byggproduktionsledare vid Lapplands Lärcentra. Årets mottagare är Sebastian Markström, som tar emot stipendiet på 10 000 kronor efter fyra terminers studier.

YH-utbildningen har funnits sedan 2012 och 2021 är det tredje året som ett stipendium delas ut. Mottagaren Sebastian Markström kommer senast från att ha arbetat med hjullastare, innan han bestämde sig för ett karriärbyte.

– Jag kände att det var dags för något annat, och testa på något får i gång hjärnan och ger mig en utmaning. Men det var först när jag blev övertalad av mina nära bekanta som jag valde att börja på utbildningen, säger Sebastian.

I en byggbransch i stort behov efter arbetskraft kan det vara svårt att få personer att välja en vidareutbildning. Trots det ser Sebastian värdet av att ta sig den tid som studierna kräver, eftersom det bara kommer främja branschen på längre sikt.

– Många vet att frågor som säkerhet och hållbarhet är viktigt. Men det stannar ofta vid att det bara är kriterier som ska uppfyllas. Genom att utbilda sig går det att se resonemangen bakom, vilket också gör det lättare att förändra och förbättra. Men det handlar också mycket om ledarskap, 50% i rollen som arbetsledare är det sociala. En bra ledare måste inte kunna allt, men kunna förse sig med folk runt omkring och våga ta hjälp. I slutändan ska jobbet göras tillsammans, förklarar han. 

Efter utbildningen kommer Sebastian att ta sig an rollen som arbetsledare på BPL Norr i Luleå. Det blir startskottet för hans nya karriär.

– Om du vill hjälpa samhället i en större skala, eller utvecklas som person inom tekniskt kunnande och ledarskap, så är det här en bra utbildning. Du kan egentligen bli vad du vill inom tjänstemannasidan, som konsult eller hos beställare och entreprenör. 

Petra Stålnacke är utbildningsledare på Lapplands Lärcentra. Hon ser ljust på utbildningens framtid trots att många fortfarande väljer att gå direkt in i arbete.

Vi befinner oss i en bransch befriad från arbetslöshet, vilket kan göra det svårt för utbildningar. Därför ser vi att branschen måste gå samman, och premiera studier ytterligare. För i slutändan handlar det inte bara om byggteknik, utan även centrala delar som ekonomi, juridik och ledarskap. Vi kan med säkerhet säga att utbildning ger en långsiktig kvalitetshöjning. 

Byggbranschen och Norrbottens Byggmästareförening representerades för tredje året i rad av Erik Ranängen.

– Kompetensutveckling är en nyckelfråga för svenska byggföretag. Med historiska satsningar i norr är framtiden ljus, och nu måste vi se till att få ännu fler duktiga medarbetare och ledare till våra arbetsplatser. Den här utbildningen är ett praktexempel på just det, säger Erik.